Ik ontving deze week een appje van één van mijn puberkinderen. In het scherm zag ik een afbeelding van de KIEK Prikkelemmer. Tot over de rand volgekrast met de ‘whatsapp-stift’. “Mam laat me maar even”, begreep ik. Ik grinnikte in mezelf. Ik vermoed dat die non-verbale expressie vorm van KIEK niet alleen jonge kinderen past als een jas. Ik heb de kaarten ontwikkeld omdat ik in de praktijk merkte dat de begrippen emotie, gevoel, stress en prikkels nogal door elkaar heen gebruikt worden in onderwijs en zorg (en thuis). Het herkennen van dat wat er in je binnenwereld speelt is een super belangrijke stap in en voor de ontwikkeling van kinderen. Bij de set zit ook een kaartje met soorten prikkels.
De meeste prikkels komen via de zintuigen binnen. Harde geluiden en fel licht kennen we allemaal wel als prikkel. Maar strak zittende kleding, een plotse aanraking, aandrang omdat je naar het toilet moet of aanhoudende gedachten zijn ook prikkels. Ze komen allemaal in ons prikkelemmertje.Dat emmertje mag best wat gevuld zijn. We hebben prikkels nodig om actief te zijn. Om te spelen en ontwikkelen. Als de emmer te leeg is vervelen we ons op den duur. We gaan dan op zoek naar activatie. Als de emmer te vol is dan lukken veel dingen even wat moeilijker. Even ontspannen is dan verstandig. Of misschien gewoon even complete rust (zoals de puber in zijn hamsterhol).
Met de Prikkelkaarten kunnen kinderen hun prikkelniveau herkennen en zie je wat dan helpend is. Begeleiders kunnen makkelijker het gesprek aangaan met kinderen over hun prikkels. Ook helpen begeleiders kinderen door spelenderwijs meer bewustzijn te creëren bij dat wat er speelt in hun binnenwereld. En wat ze daarmee kunnen. Heel veel prikkels leiden tot een hoger stress niveau.
Andere KIEK tools
De KIEK stress thermometer is een fijn hulpmiddel om kinderen te begeleiden bij gevoelens van stress. Van prikkels en stress kun je sneller boos of bang worden (emoties). En van langdurige spanning kun je van alles voelen in je lijf. Kinderen tekenen op de KIEK Gevoeltekenplaten hun gevoel. Gevoel zit ergens in je lijf. Hoe ziet het eruit? Waar zit het? Teken of speel het maar. Met de tools van KIEK leren kinderen (en begeleiders) spelenderwijs meer over prikkels, emoties, gevoel en spanning (stress). Zo groeien kinderen sterker in eigen kracht.
Reactie plaatsen
Reacties